CARE BY: Amalie Vilhelmine

Hvordan ser din morgenrutine ud?

Min morgenrutine er meget præget af at jeg starter de fleste morgener alene med min søn på knap 3. Vi drikker smoothies og spiser rugbrødsmadder med pålægschokolade. Jeg er meget opmærksom på at få frugt og grønt nok i løbet af en dag, særligt her i min graviditet hvor jeg også føler ansvar for at nære en anden krop. Pålægschokoladen er en last fra min barndom, der startede alle morgenmåltider med pålægschokolade og det er som om det bare er lidt nemmere at komme i gang med dagen med chokolade i systemet.

Jeg har bøvlet med min hud i de fleste af mine teenage år og prøvet alverdens cremer og rutiner og sammensætninger, men har fundet en ro i at “less is more” når det kommer til min hudpleje rutine, og vasker ansigtet i koldt vand om morgenen, efterfulgt af en ansigtsolie og en creme med høj solfaktor.

Min søn og jeg går altid til hans vuggestue og plukker blomster og finder skatte på vejen, det er sådan en hyggelig måde at starte dagen på, som jeg virkelig værdsætter. Efter han er afleveret, ringer jeg typisk til min mor, imens går jeg en tur på 15-20 minutter, så vender vi alt fra skole, arbejde og livet generelt.  

Hvordan tilbringer du bedst en time i dit eget selskab?

Jeg er utroligt glad for at nørkle, hvad end det er i form af at kreere smykker, et strikkeprojekt, hækling, blomsterpres (se Amalies guide til blomsterpres nederst i indlægget), gipsstøbning eller tegning. Jeg synes det kan være svært at finde tid til rigtig at fordybe sig i den kreative proces, men når det lykkes, er det mit største frirum. I det hele taget er jeg lykkelig for de stunder hvor jeg bliver så optaget af et projekt og en idé at jeg glemmer tid og sted og bare er til, med mine hænder og mit sind.
Der var engang hvor jeg gemte mine nørklerier væk, fordi jeg ikke synes de var af høj nok kvalitet til at vise verden eller stå ved. Jeg øver mig nu på at stå ved den side af mig selv og tro på at det har værdi, bare i dets værdi for mig selv. 

Hvad er dit bedste råd til at udvise selvkærlighed og prioritere sig selv i en travl hverdag?

Selvom faste rammer kan lyde kedeligt, er det dem der giver mig muligheden for små lommer af selvkærlighed. For eksempel når min søn er puttet, lukker jeg døren til badeværelset og sætter musik på og har helt faste ritualer til min hudpleje - det kan jeg kun fordi at min søn bliver lagt omkring kl. 19.30 og jeg derved har tid nok til både at rydde køkken, se min kæreste i øjnene og passe på mig selv. 

Har du truffet en beslutning i dit liv, som har været særlig god for dig?

Jeg mødte min kæreste, Kristoffer, umiddelbart efter et meget turbulent forhold. Derfor var jeg meget forbeholden for at indlede noget med ham. I lang tid opførte jeg mig faktisk ikke særlig pænt over for ham, i et forsøg på at holde ham på afstand. Da det gik op for mig at han besad den ro og det nærvær jeg havde manglet, besluttede jeg mig for at hoppe i med lukkede øjne. Her snart ni år og to børn efter er det stadig den bedste beslutning i mit liv. At turde at elske og i endnu højere grad, at turde at blive elsket betingelsesløst må være den største gave i mit liv.

Hvis du kunne give dit yngre jeg et godt råd med på vejen til at skabe et liv i balance, hvad skulle det så være?

Jeg øver mig stadig i at finde den balance, da jeg i mine yngre dage - det virker fjollet at referere til mine yngre dage når jeg kun er 29 - havde tendens til at ville det hele. Jeg ville være sund, stærk, sej, en del af gruppen, få gode karakterer, være til stede for familie og venner, have været til de rigtige arrangementer, set de rigtige ting når jeg var på ferier og generelt meget optaget af at være alt det jeg følte jeg burde være. 

Det der nok var værst ved det hele, var at jeg havde enormt lidt tilgivelse til mig selv når jeg så trådte ved siden af. Jeg kunne slå mig selv i hovedet over at få 10, eller over ikke at nå toppen af bjerget på en ferie på grund af højdesyge. 

Jeg tror på balancen mellem at yde og at nyde er kernen og noget jeg er blevet meget bedre til at mærke efter. Nu har jeg for eksempel lige gennemgået en eksamen som jeg følte som underpræstation, men til gengæld formåede jeg at være en fantastisk mor og kæreste, og samtidig bære et barn med alle de udfordringer det medfører. Nu kan jeg godt tilgive mig selv ikke at have ydet 100% i den eksamen…

Det kunne jeg ikke have gjort i gymnasiet.

Så måske er mit råd til mit yngre, nuværende og kommende selv: At tilgive mig selv, i lige så høj grad som jeg tilgiver dem jeg elsker.

Dit bedste tip til en stærk og sund krop samt et sind i balance?

Jeg synes egentlig min morgen rutine afspejler min tilgang meget godt, jeg prioriterer en balance mellem det klassisk sunde, som for eksempel grøntsager, undgå parfume og daglig bevægelse, og det jeg mener er sundt for sjælen, nydelsen, som kan komme i form af chokolade, æteriske olier eller en nat hvor jeg kommer alt for sent i seng fordi jeg har snakket, danset og grinet med mine veninder hele natten.

Har du et nemt skønhedstip som vi må dele med andre?

Kig dem du snakker med i øjnene. Jeg bliver altid draget af mennesker som tør at kigge en inderligt i øjnene når man har en samtale, når jeg selv er i usikre perioder, kan jeg mærke mit blik søge bort, men at se andre mennesker i øjnene, helt ærligt og ægte, er det smukkeste jeg kan komme i tanke om.


Hvis du frit kunne vælge en aktivitet, som ville give dig masser af energi hvad ville det såvære?

Det varierer fra dag til dag, og jeg gør mig umage for at lytte efter. Nogle dage ville den aktivitet der gav mig mest energi være en times yoga, andre dage ville det være en tur i svømmehallen med min søn. Jeg tror det der gør at det bliver en time der giver energi, er at den time ikke er forstyrret af noget andet. Igen vender vi lidt tilbage til det med fordybelse. I en verden som hele tiden konkurrerer om ens opmærksomhed er fordybelse og kun at have fokus på én ting i en hel time en utrolig luksus. 

Er der noget specielt, der for dig er lig med forår? En ting, en duft, en tradition – noget der for dig viser, at nu er foråret og lyset kommet?

Jeg er født i april, og har altid tænkt jeg var den heldigste pige i verden, for hele skoven er jo pyntet op med mine yndlingsblomster - til ære for mig, bilder jeg mig selv ind. Min mor og jeg er altid taget i skoven den første marts for at holde øje med om anemonerne er spiret. Hvis ikke I er bekendt med Kaj Munks “den blå anemone”, er første vers inspirationen til denne forårstradition:

Hvad var det dog der skete?

Mit vinterfrosne hjertes kvarts

må smelte ved at se det,

den første dag i marts.

Hvad gennembrød den sorte jord

og gav den med sit søblå flor

et stænk af himlens tone?

Den lille anemone,

jeg planted dér i fjor.

Herefter bliver der holdt tæt øje med hvor langt anemonerne er hver uge frem til min fødselsdag. Faktisk har anemoner efterhånden fået en plads i flere af de store emotionelle øjeblikke i mit liv. 

Min kæreste faldt på knæ med en anemone, det var alt jeg drømte om, spontaniteten og den skrøbelige, men alligevel stærke kærlighedserklæring han holdt frem i sine hænder. Jeg følte mig virkelig set i det frieri, netop på grund af anemonen.

Derudover blev vi, meget uforudset og grundet magter større end os selv, nødt til at blive viet tilbage i marts og på trods af at vi havde under 24 timer til at planlægge vores bryllup havde Kristoffer sørget for at der var franske anemoner i brudebuketten, og omend han egentlig officielt er min mand nu, så har jeg besluttet at han beholder titlen kæreste, for det er det han er for mig, mit kæreste. Måske er det min særligt gode beslutning, for det får os til at tilvælge hinanden hver dag, og mindes hvad vi er for hinanden

Begge anemoner er selvfølgelig presset og indrammet, så jeg hver dag kan se og glædes over mine minder med disse blomster.

Blomsterpres med Amalie

Forårsblomsterne står i fuld flor, fuglene synger og solen varmer kinderne. Jeg har altid elsker denne årstid, og gennem blomsterpres formået at bevare særlige øjeblikke i mit liv. Anemoner har en særlig plads i mit hjerte, og jeg har presset og forlænget deres ynde og min kærlighed til dem igennem flere år.

Senest har jeg presset minder i form af den anemone jeg blev forlovet med, en fransk anemone fra min brudebuket og en forglemmigej fra den dag min kæreste blev udsendt.

Jeg vil her forsøge at give jer et lille indblik i den simple proces det er at præservere blomster gennem pres.

1. Forberedelse

Gå en tur i skoven eller i haven og pluk blomster og grønt der er egnet til at tørre.

Jeg har blandt andet haft succes med anemoner, violer, stedmoderblomster, margueritter, brudeslør og diverse krydderurter.

Hvis der er en anden blomst der betyder noget helt særligt for dig, så er det bare at prøve og se hvad der sker - i værste udfald må du bare prøve igen.

2. Sådan gør du

Find en tung bog, slå op på en side, placer blomsten så du synes den er præsenteret smukt og luk bogen igen. Jeg lægger altid avispapir, bagepapir eller madpakkepapir omkring blomsterne så jeg ikke risikerer at ødelægge papiret i bogen, eller få tryksværte på blomsterne.

3. Pres blomsterne

Jeg lægger typisk et leksikon eller et atlas oven på den bog der indeholder blomsten, for at sikre mig at den ligger i konstant pres.

Efter omkring 14 dage er blomsterne helt tørre og klar til brug.

Inspiration til forårets begivenheder

Jeg har herunder samlet ideer til brug af de pressede blomster, og jeg håber du er blevet inspireret til at presse dine egne blomster.

Invitationer

Inden vores bryllup pludselig blev fremskyndet med flere måneder, havde jeg udarbejdet de, i mine øjne, perfekte bryllups invitationer.

Invitationerne omfavnede det simple, langsommelige og naturlige. Jeg havde printet invitationer på A5 akvarelpapir, herpå havde jeg påsat en tørret anemone med washi tape.

Jeg havde til formålet presset over 100 anemoner, og omend brylluppet ikke blev til noget i denne omgang så er jeg så glad for hvordan invitationerne endte, og kommer til at genbruge ideen i fremtiden.

Bordkort og pynt

For at skabe en rød tråd fra invitationerne til festen var min plan at bruge de tørrede anemoner på bordkort, menuer og så videre.

Dette er også en måde hvorved at du kan få blomster med en særlig betydning for dig med til arrangementer, hvor de ellers er ude af sæson. Derudover kan blomsterne også bruges til at repræsentere mennesker eller øjeblikke med stor værdi i dit liv. Måske havde din mormor et bed med valmuer, som du husker fra din barndom, eller du har et særligt æbletræ i baghaven som du læste bøger under.

Collager

For at forlænge betydningsfulde øjeblikke har jeg presset blomster med særlig betydning for mig, som jeg har rammet ind og hængt op i mit hjem. Her har jeg for eksempel min forlovelses anemone og nu hvor den franske anemone fra min brudebuket er tør, skal den også indrammes og hænges op. At disse små blomsterpres hænger i mit soveværelse minder mig om kærligheden hver dag, og jeg forestiller mig at denne form for præservering kommer til at følge mig resten af livet.

Har du lyst til at følge med i Amalies fine og kreative univers, så find @amalievilhelmine her på Instagram

Amalie Vilhelmine

Amalie er 29 år gammel, mor til Vilhelm Bosse og med en lillebror på vej. Bor på Frederiksberg med sin kæreste (som officielt nu er hendes mand) Kristoffer, og er datter af Camilla Gullits, grundlægger og kreativ direktør af CARE BY ME. Udover at være mor, kæreste, studerende og en inspirerende, kreativ ildsjæl, har Amalie været med på CARE BY MES rejse helt fra begyndelsen. Både som sparringspartner, medarbejder og model. Amalie har gjort et fantastisk stykke arbejde for CARE BY ME både i Danmark og i vores sociale workshop i Kathmandu, Nepal. 


Skriv en kommentar

Please note, comments must be approved before they are published